Do góry

Dania główne Przepis na:

Wrapy po libańsku

Wrapy po libańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 1506

To proste, szybkie, a przede wszystkim zdrowe danie, którego porcja ma 466 kcal. Każdy powinien poradzić sobie z jego przygotowaniem. Gwarantuję, że smak Was pozytywnie zaskoczy.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka z usuniętą skórą
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego lub utłucoznego w moździerzu)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 25 g orzeszków pinii
  • mały pęczek pietruszki (drobno posiekanej)
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 4 duże tortille pszenne
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim i rozwałkowujemy na płasko. W dużej misce mieszamy połowę jogurtu (100g) z połową soku z cytryny, całą skórką cytrynową, zielem angielskim, oliwą z oliwek, czosnkiem i szczyptą soli. Całość dobrze mieszamy.

  2. Dodajemy kurczaka i dokładnie pokrywamy całą jego powierzchnię jogurtem z przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby mięso się zamarynowało.

    W międzyczasie kroimy warzywa.

  3. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową na duzym ogniu i smażymy kurczka po ok. 6 minut z każdej strony, aż będzie gotowy. Przekładamy mięso na deskę do krojenia i kroimy na kawałki.

  4. Tortille lekko podgrzewamy na patelni grillowej, smarujemy resztą jogurtu, nakładamy orzeszki, kurczaka, pomidory, ogórka, posypujemy pietruszką. Skrapiamy całość resztą soku z cytryny.

  5. Zawijamy i podajemy! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń