Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z borowików podana z konfitowanym schabem z sarniny i domowymi chipsami ziemniaczanymi. Idealnie się wpisze w świąteczne menu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10556
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5338
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12968
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10556
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5338
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12968
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4710
Składniki
W garnku o grubym dnie podsmażam na maśle grzyby i ziemniaki dodaję przyprawy oprócz gałki i pieprzu. Zalewam 2 l wody, gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki i grzyby są ugotowane odkładam najładniejsze kapelusze borowików do dekoracji. Zupę zaprawiam śmietaną, dokładnie miksuję blenderem. Doprawiam do smaku gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Mięso oczyszczam dokładnie z błon.
Przyprawy dokładnie rozcieram w moździerzu.
Mięso dokładnie nacieram przyprawami i wkładam po jednym po jednym kawałku do mocno rozgrzanego tłuszczu. Wyłączam ogień pod garnkiem. Mięso zostawiam w garnku do chwili aż tłuszcz przestanie bulgotać.
Mięso wyjmuję z tłuszczu na deskę by odpoczęło. Analogicznie postępuję z resztą mięsa.
Ziemniaki kroję na plasterki karbowanym nożem, Smażę na tłuszczu pozostałym od konfitowania mięsa.
Zupę przelewam do miseczek podaję z 3 -4 plastrami konfitowanego schabu, układam kilka kapeluszy borowików, posypuję chipsami, natką pietruszki i czerwonym pieprzem.