Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z królika to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych gatunków mięs. Duszona łopatka z królika z cytryną i rozmarynem to połączenie, które gwarantuje delikatność i kruchość mięsa, a także niezwykłe bogactwo aromatu. Zobaczcie, jak przyrządzić królika w zaciszu własnej kuchni.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 794
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1642
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6158
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8957
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 794
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1642
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6158
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8957
Składniki
Łopatkę z królika myjemy i osuszamy. Skórkę z cytryny sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Nacieramy mięso sokiem i startą cytrynową skórką, dodajemy sól oraz pieprz. Królika marynujemy przez około 5 godzin. Miskę umieszczamy w lodówce lub w innym chłodnym miejscu.
Po 5 godzinach wyciągamy mięso, obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię przekładamy masło i olej. Następnie, kiedy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, przekładamy mięso. Dodajemy rozmaryn, czosnek oraz plasterki cytryny. Królika smażymy równomiernie z każdej strony. W razie konieczności podlewamy go wodą. Po 5 minutach powinien być gotowy do jedzenia.