Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną golonkę z kapustą kiszoną. Goloneczka jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna, polecam wypróbować przepis na golonkę.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1402
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2274
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 146
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1402
Składniki
Najpierw ugotuję golonkę: Do garnka wkładam golonkę i zalewam wodą, tak żeby golonki były przykryte wodą. Następnie golonki wyjmuję a do wody dodaję obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, jałowiec, kolendrę, pieprz, ziele angielskie i jedną łyżkę soli na każdy litr wody.
Wodę zagotowuję i do gotującej się wody wkładam golonki i gotuję na małym ogniu około 2 godzin pod przykryciem. Pod koniec gotowania sprawdzam widelcem czy już można ją piec, widelec wbijam w skórę i jeżeli wchodzi lekko to znaczy, ze golonka jest gotowa do pieczenia.
Przygotowanie kapusty kiszonej: Kapustę kiszoną przekładam do naczynia w którym będę piekła golonkę, dodaję około 1/2 szklanki kwasu z kapusty, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojone suszone grzybki, pokrojone śliwki, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i do smaku sól, pieprz. Dokładnie mieszam – kapusta jest gotowa.
Pieczenie golonki: Ugotowaną golonkę wyjmuję z wody, skórę nacinam nie za głęboko w kilku miejscach. Golonki układam na kapuście i maluję dokładnie olejem. Tak przygotowane golonki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę bez termoobiegu 60 minut. Następnie włączam termoobieg i piekę jeszcze około 20 minut, tak żeby golonki ładnie się zrumieniły – w sumie golonki piekłam około 80 minut. Jeżeli nie mamy termoobiegu to pieczemy do momentu aż się ładnie zrumienią.
Upieczoną golonkę wyjmuję z piekarnika i od razu podaję razem z kapustą, jeżeli chcemy to możemy golonkę dodatkowo podać z sosem, na przykład chrzanowym. Sos chrzanowy: Do miseczki przekładam majonez, śmietanę, chrzan, doprawiam do smaku i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Golonka z kapustą jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa