Do góry

Dania główne Przepis na:

Wytrawne placki z wędzonym serem i jarmużem

Wytrawne placki z wędzonym serem i jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 751

Bardzo dobre placki. Mogą być doskonałym piątkowym daniem. Polecam.

Składniki

  • 200 g sera solankowego wędzonego ( Jana )
  • 100 g oscypka
  • duża garść jarmużu
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • szczypta chili
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka śmietany 18 %
  • duży ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wytrawne placki z wędzonym serem i jarmużem

Przygotowanie

  1. Ser wędzony rozkruszyć. Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jarmuż przebrać. Usunąć twarde i grube łodygi. Posiekać drobniutko. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę i stopniowo ser, osypek i jarmuż. Wymieszać. Dodać jeszcze pieprz młotkowany z kolendrą, chili i sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
    Rozgrzać olej na patelni i nakładać małe porcje ciasta. Smażyć placki po obu stronach na złoty kolor. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
    Placki podawać ciepłe z sosem czosnkowym.
    Sos czosnkowy - jogurt naturalny pomieszać ze śmietaną. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Pomieszać. Gotowe.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń