Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2638
Dodano: 17.08.2010
Odsłon: 6798
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wodę zagotować z tłuszczem. Wrzątkiem zalać mąki i wyrobić łyżką ciasto - powinno być elastyczne i odchodzić od łyżki.
Z tak przygotowanego ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać w dłoniach na okrągłe placki, nakładać maliny (dawałam po 1 dużej) i zlepiać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie 2-3 minutki po wypłynięciu.
Podawać koniecznie z bitą, słodką śmietaną lub posypane cukrem - bez tego będą bardzo kwaśne.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

smaker 19 lipca 2016Zgłoś do usunięcia
Mistrzowskie pierogi! Musieliśmy umieścić je w naszym zestawieniu najsmaczniejszych przepisów na pierogi z owocami. https://smaker.pl/newsy-11-pomyslow-na-pierogi-na-slodko,1899226,a,.htmlDziękujemy :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ale fajny pomysł, chętnie spróbuję takich pierożków :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kasius23 23 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ładne to :) będę próbować, bardzo mi się podobają :) do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

EwwRaa 18 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Rety,niesamowity pomysł na pierogi;) Super!0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 17 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
wyglądają rewelacyjnie ;-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchareczki 17 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo przyjemny przepis :)1 Kto głosował? | Odpowiedz