Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana cukinia jest kolejną propozycją z mojego arsenału walki z jej nadmiarem. Zresztą walka to nie jest dobre słowo. To raczej nieustanne poszukiwanie smacznych sposobów na cukinię, a wszystko po to, aby się nam nie znudziła, gdy jest jej naprawdę bardzo dużo. Nie lubię nudy i monotonii, ani w życiu, ani w kuchni. Dlatego robię na zmianę najrozmaitsze potrawy z cukinii.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10466
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3087
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2194
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 853
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10466
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3087
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2194
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 853
Składniki
Włącz piekarnik na temperaturę 190 stopni. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Umyj cukinie, opłucz bazylię.
Cukinię pokrój w plastry około centymetra grubości i poukładaj w naczyniu tak, aby zachodziły na siebie jak dachówki. Najładniej wygląda cukinia w różnych kolorach, ułożona naprzemiennie.
Do mleka wbij całe jaja, dokładnie rozbełtaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Dodaj też posiekany ząbek czosnku i ewentualnie zieleninę. Zalewa musi być dość mocno przyprawiona, żeby zapiekanka nie była mdła. Uzyskanym płynem zalej cukinie.
Posyp wszystko tartym serem.
Wstaw cukinie do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut, czyli do momentu lekkiego zrumienienia sera. W razie potrzeby dopiekaj jeszcze kilka minut, ale teraz już pilnuj, żeby się zanadto nie spiekła.
Zapiekanka powinna uzyskać piękny, lekko złoty kolor.
Danie przygotowane z podanych proporcji pozwoli nakarmić 2-3 głodne osoby, a jako dodatek do obiadu powinno wystarczyć dla 4-6 biesiadników.
Zapiekana cukinia nie rozpada się, lecz pozostaje jędrna. Potrawa jest naprawdę bardzo smaczna, więc spróbuj jej koniecznie. Również dlatego, że tak łatwo ją przygotować.
Smacznego!