Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana feta to absolutny hit. Kulinarni twórcy internetowi prześcigają się w tworzeniu różnych jej wersji. Może być podana jako smarowidło na chrupiącej bagietce albo połączona z makaronem w rozgrzewający i bardzo kremowy obiad. Największą zaletą zapiekanej fety jest to, że praktycznie sama się robi.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4471
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4471
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół). Pomidorki cherry umyj i oczyść. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Dodaj też czosnek w łupinach. Polej łyżką oliwy i wymieszaj wszystkie składniki.
Odgarnij pomidorki na boki, tworząc na środku naczynia przestrzeń na ser feta. Połóż go tam i polej pozostałą oliwą. Całość posyp suszonym oregano i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do gorącego piekarnika na ok. 30 minut.
Po ok. 15 minutach pieczenia rozpocznij gotowanie makaronu. Przygotuj go według wskazówek producenta. Odcedź makaron, a zapiekaną fetę wyjmij z piekarnika.
Fetę rozgnieć widelcem, za chwilę mieszając z miękkimi pomidorami. Do naczynia żaroodpornego dodaj również makaron. Wszystko wymieszaj i przełóż na talerz. Udekoruj świeżym tymiankiem.