Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana w sosie paprykowo-pomidorowym polędwiczka wieprzowa to aromatyczne i delikatne mięso, które możesz podawać jako danie główne na obiad, imprezę lub spotkanie towarzyskie. Jest bardzo smacznym i wykwintnym daniem, które nie potrzebuje dużo czasu na przygotowanie.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231938
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5044
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231938
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5044
Składniki
Przepis na polędwicę wieprzową duszoną jest bardzo szybki i prosty do przyrządzenia. Mięso myjemy i osuszamy. Potrzebujemy odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania, do którego kroimy w plastry polędwicę na ok. 1 cm grubości. Solimy, doprawiamy pokrojone mięso pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości patelnię. Dodajemy masło klarowane i rozgrzewamy na patelni. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną lub zieloną, przeciskamy ząbki czosnku i wraz z papryką w proszku, przyprawą carry, przecierem pomidorowym i paprykowym dusimy przez ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy wszystko do pokrojonego w plasterki mięsa. Zalewamy bulionem ze śmietaną i mieszamy. Posypujemy serem mozzarellą, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 200°C, grzanie góra/dół. Sprawdzamy miękkość. Gotowe mięso podajemy z ziemniaczanym puree, kaszą, ryżem lub jak kto woli. W moim przypadku jest z ogórkiem kiszonym i bagietką.