Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla odmiany przepis nie tylko na tradycyjne dania naszej pięknej Polski.
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości. Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrążamy miąższ. Tak przygotowane łódki wkładamy na 15min do nagrzanego piekarnika ( 150C). Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy wydrążony miąższ bakłażana. Po ok. 5 min. wlewamy pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem aż wszystko zacznie się lekko rozpadać. Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej soczewicę, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na koniec wlewamy śmietanę i trzymamy na niewielkim ogniu aż wszystko zgęstnieje. Tak przygotowany farsz przekładamy do łódek bakłażana, na wierzch układamy po 2 plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min. w temp. 180C. Możemy podać z ulubioną sałatką bądź sztuką ulubionego mięska.