Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla odmiany przepis nie tylko na tradycyjne dania naszej pięknej Polski.
Ciasteczka są szybkie i łatwe do przygotowania. Są przy tym bardzo pyszne.
Odsłon: 132
Bardzo lubię kotlety mielone i często szukam pomysłu, by je urozmaicić. Poniż...
Odsłon: 118
Proste i szybkie do przygotowania, pełne smaku, sycące danie, które na pewno...
Odsłon: 162
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienkie elastyczne ciast...
Odsłon: 38155
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 168
Ciasteczka są szybkie i łatwe do przygotowania. Są przy tym bardzo pyszne.
Odsłon: 132
Bardzo lubię kotlety mielone i często szukam pomysłu, by je urozmaicić. Poniż...
Odsłon: 118
Proste i szybkie do przygotowania, pełne smaku, sycące danie, które na pewno...
Odsłon: 162
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienkie elastyczne ciast...
Odsłon: 38155
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 168
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości. Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie wydrążamy miąższ. Tak przygotowane łódki wkładamy na 15min do nagrzanego piekarnika ( 150C). Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy wydrążony miąższ bakłażana. Po ok. 5 min. wlewamy pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem aż wszystko zacznie się lekko rozpadać. Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej soczewicę, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na koniec wlewamy śmietanę i trzymamy na niewielkim ogniu aż wszystko zgęstnieje. Tak przygotowany farsz przekładamy do łódek bakłażana, na wierzch układamy po 2 plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min. w temp. 180C. Możemy podać z ulubioną sałatką bądź sztuką ulubionego mięska.