Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron spaghetti z zapiekanymi na białym winie klopsikami oraz sałatką. Smaczne, lekkie i szybkie w wykonaniu danie kuchni greckiej :)
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. W misce wymieszać mięso, bułkę tartą, jajko, 2 łyżki wody, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane oregano, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić zwilżonymi dłońmi. Formować kulki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać liście laurowe i zalać winem. Piec 20 minut w piekarniku.
W tym czasie ugotować makaron al dente. Na talerze porwać sałatę pokroić pomidory, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Po 20 minutach dolać do naczynia żaroodpornego 100 ml ciepłej wody. Piec jeszcze 5 minut. Makaron wyłożyć na talerz obok sałatki. Na makaronie ułożyć klopsiki i polać sosem. Udekorować cytryną oraz świeżym oregano. Smacznego:)