Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane kopytka z mięsem i papryką to pyszne, sycące i aromatyczne danie. Choć jego wykonanie wymaga odrobinę pracy, smak rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni. Potrawa nie traci na jakości nawet kolejnego dnia, więc możesz od razu przygotować większą porcję na dwa dni.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4412
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417462
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4412
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417462
Składniki
W misce umieść mięso, dopraw solą, pieprzem, płatkami papryki, włoskimi ziołami, po czym wbij jajko i dokładnie wyrób masę ręką. Natłuszczonymi oliwą dłońmi nabieraj porcje mięsa i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmaż klopsiki na patelni, po czym odłóż na talerz. Następnie na łyżce masła lub oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone w paski papryki i nadal chwilę podsmażaj. Dla wzmocnienia smaku możesz użyć grillowanych papryk. Na koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i przesmażaj, aż pomidory się rozpadną. W trakcie smażenia rozdrabniaj pomidory drewnianą łyżką. Po ok. 20 minutach dopraw sos solą i czarnym pieprzem, po czym wyłącz palnik.
W międzyczasie zagotuj duży garnek osolonej wody i ugotuj kopytka. Gotuj je kilka minut, aż wypłyną na wierzch, po czym łyżką cedzakową wyłów i przełóż na talerz. Zamiast kopytek możesz także użyć włoskich gnocchi.
Przygotuj ceramiczną foremkę lub naczynie żaroodporne i wysmaruj masłem lub oliwą. Na dno naczynia ułóż ugotowane kopytka i podsmażone klopsiki. Zalej całość sosem pomidorowo-paprykowym, posyp startym parmezanem i zamknij pokrywę naczynia.
Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymaj ok. 20 minut. Gotowe zapiekane kopytka wyjmij z pieca, serwuj na talerze i przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.