Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej

Zapiekane kotlety z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25224

Dodano:

Odsłon: 15336

Propozycja na smaczne, sycące i bezmięsne danie główne. Przepis znaleziony na blogu Bajkorada, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Kotlety wyszły przepyszne! Dziękuję autorowi za inspiracje :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA KOTLETY:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • mały pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • łyżeczka masła
  • ząbek czosnku
  • 1 jako
  • tarty ser żółty
  • sól, pieprz, tymianek
  • papryczka chili
  • SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
  • jogurt naturalny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • pieprz, sól, cukier lub stevia
  • zioła pronwansalskie
  • kilka listków świeżej bazylii
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kotletów:

    Kaszę jaglaną wypłukać, aby pozbyć się ewentualnej goryczki i ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem suszonego tymianku, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, łyżeczki masła i soli.

    Na patelni zeszklić pokrojone w kostkę cebule i następnie dodać pokrojone pieczarki, czerwoną paprykę i chwilę podusić. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

  2. Po wystarczającym ostygnięciu wszystkich składników przełożyć je do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, żółty ser (ja dodałam 5 drobno pokrojonych plastrów sera edamskiego mierzwionego), wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryczką chili.

    Wszystkie składniki dobrze wymieszać, a następnie formować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.

  3. Przygotowanie sosu czosnkowego:

    Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać łyżeczkę octu jabłkowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, posiekane listki bazylii i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wymieszać.
    Doprawić stevią, solą i pieprzem i odstawić do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków.


    Kotlety z kaszy podawać z sosem czosnkowym i dowolną zieleniną lub innymi dodatkami. Ja podałam je z kawałkami kalarepki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń