Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, sycące i bezmięsne danie główne. Przepis znaleziony na blogu Bajkorada, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Kotlety wyszły przepyszne! Dziękuję autorowi za inspiracje :)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 790
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 790
Składniki
Przygotowanie kotletów: Kaszę jaglaną wypłukać, aby pozbyć się ewentualnej goryczki i ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem suszonego tymianku, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, łyżeczki masła i soli. Na patelni zeszklić pokrojone w kostkę cebule i następnie dodać pokrojone pieczarki, czerwoną paprykę i chwilę podusić. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Po wystarczającym ostygnięciu wszystkich składników przełożyć je do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, żółty ser (ja dodałam 5 drobno pokrojonych plastrów sera edamskiego mierzwionego), wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryczką chili. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, a następnie formować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.
Przygotowanie sosu czosnkowego: Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać łyżeczkę octu jabłkowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, posiekane listki bazylii i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wymieszać. Doprawić stevią, solą i pieprzem i odstawić do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków. Kotlety z kaszy podawać z sosem czosnkowym i dowolną zieleniną lub innymi dodatkami. Ja podałam je z kawałkami kalarepki. Życzę smacznego! :)