Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane naleśniki po meksykański

Zapiekane naleśniki po meksykański

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 2590

Dodano:

Odsłon: 789

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym, fasolą i warzywami, podane z salsą pomidorową

Składniki

  • NALEŚNIKI
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki masła
  • trochę soli
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego
  • SALSA POMIDOROWA
  • 3 pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ limonki
  • 2 łyżki oliwy
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Rozpuścić masło w małym garnku.
    Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 15 minut.

  2. Podczas gdy ciasto odpoczywa zacząć przygotowywać nadzienie: posiekać cebulę, obrać marchewkę i pokroić ją w kosteczkę.
    Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
    Dokończyć nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę smażyć 10 minut.
    Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut.
    Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia- lekko przestudzić.

  3. Naleśniki nadziewać mięsem i układać w naczyniu do zapiekania.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut.
    Zetrzeć ser, posypać naleśniki i zapiekać kolejne kilka minut.
    Przygotować salsę pomidorową- pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i natkę, sok limonki, oliwę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
    Naleśniki podawać z salsą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń