Dania główne Przepis na:
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 998
Dodano: 25.03.2014
Odsłon: 4237
Składniki
- Na farsz: lyzka masla
- 500g szpinaku (moze byc swiezy jak i mrozony)
- 5 zabkow czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- ok 150g sera feta
- pieprz
- sol
- Warstwa smietanowo-serowa:
- 200ml smietany Rama do gotowania 15%
- 50ml wody
- sol
- pieprz
- peczek posiekanego koperku
- 200g sera (u mnie Emmentaler)
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ciasto na nalesniki przygotowujemy wedlug ulubionego, sprawdzonego przepisu. Oczywiscie musi byc ono neutralne, bez dodatku cukru. Nalesniki oczywiscie smazymy.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy maslo, wrzucamy szpinak, podsmazamy, skrapiamy odrobina soku z cytryny, delikatnie pieprzymy. Zabki czosnku przeciskamy przez praske i dodajemy do szpinaku, Fete kroimy w kostke i rowniez dodajemy do farszu. Pozostawiamy na malym ogniu, co chwile mieszajac, az ser sie rozpusci. Probujemy, jezeli nasz ser feta nie jest zbyt slony, to calosc delikatnie dosalamy. -
Usmazone nalesniki smarujemy cieplym farszem i ukladamy w naczyniu zaroodpornym.
Przygotowujemy warstwe smietanowo- serowa.
Smietane wlewamy do wiekszego naczynia, dolewamy wode, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany koper. Polewamy nalesniki i calosc posypujemy wczesniej startym serem.
Zapiekamy przez ok 30min w nagrzanym do 180 stopni piecu.
Zycze smacznego:)
Przepraszam za brak polskich znakow.
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Widać że przepyszne :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Czuję, że to niebo w gębie :-)5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
muszą być pyszne !6 Kto głosował? | Odpowiedz