Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 998

Dodano:

Odsłon: 4237

W moim domu dosc czesto gosci szpinak, tym razem w wersji z nalesnikami. Kazdy ma swoj ulubiony przepis na ciasto nalesnikowe i tutaj monza go smialo wykorzystac, dlatego podaje przepis glownie na farsz:)

Składniki

  • Na farsz: lyzka masla
  • 500g szpinaku (moze byc swiezy jak i mrozony)
  • 5 zabkow czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ok 150g sera feta
  • pieprz
  • sol
  • Warstwa smietanowo-serowa:
  • 200ml smietany Rama do gotowania 15%
  • 50ml wody
  • sol
  • pieprz
  • peczek posiekanego koperku
  • 200g sera (u mnie Emmentaler)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto na nalesniki przygotowujemy wedlug ulubionego, sprawdzonego przepisu. Oczywiscie musi byc ono neutralne, bez dodatku cukru. Nalesniki oczywiscie smazymy.

    W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy maslo, wrzucamy szpinak, podsmazamy, skrapiamy odrobina soku z cytryny, delikatnie pieprzymy. Zabki czosnku przeciskamy przez praske i dodajemy do szpinaku, Fete kroimy w kostke i rowniez dodajemy do farszu. Pozostawiamy na malym ogniu, co chwile mieszajac, az ser sie rozpusci. Probujemy, jezeli nasz ser feta nie jest zbyt slony, to calosc delikatnie dosalamy.

  2. Usmazone nalesniki smarujemy cieplym farszem i ukladamy w naczyniu zaroodpornym.
    Przygotowujemy warstwe smietanowo- serowa.
    Smietane wlewamy do wiekszego naczynia, dolewamy wode, solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany koper. Polewamy nalesniki i calosc posypujemy wczesniej startym serem.

    Zapiekamy przez ok 30min w nagrzanym do 180 stopni piecu.

    Zycze smacznego:)

    Przepraszam za brak polskich znakow.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń