Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4503

Dodano:

Odsłon: 2680

Szpinak, kurczak, pieczarki i odpowiednie przyprawy zawinięte w pełnoziarniste naleśniki to jest moja dzisiejsza propozycja na późny obiad lub wczesną kolację. Gwarantuje, że zaskoczysz swoich domowników i gości. :)

Składniki

  • Naleśniki pełnoziarniste (składniki i przepis znajdziecie na mojej stronie https://smaker.pl/przepis-pelnoziarniste-nalesniki,11
  • FARSZ
  • Pierś z kurczaka
  • Pieczarki 400 g.
  • Szpinak (rozdrobniony mrożony 400 g.)
  • Czosnek 6-7 ząbki
  • Cebula 2 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana kwaśna 18% 200 g.
  • Ser żółty 200 g.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyć (w razie potrzeby obrać) i pokroić w plasterki.

    Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem.

    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

    Cebule obrać i pokroić w kosteczkę.

  2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną pierś z kurczaka. Gdy mięso będzie miękkie przełożyć do miseczki.

    Na pozostałym tłuszczy podsmażyć chwile czosnek i cebulę, a następnie dodać pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok 10 min.

    Dodać szpinak, smażyć do momentu rozpuszczenia. Pod koniec smażenia dodać śmietanę i kurczaka. W razie potrzeby doprawić.

    Farsz ostudzić.

  3. W między czasie przygotować naleśniki wg przepisu na mojej stronie:

    https://smaker.pl/przepis-pelnoziarniste-nalesniki,117172,pelen-brzuszek.html

  4. Na gotowe naleśniki nałożyć farsz i zawinąć (wedle upodobań), przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok. 20-25 min. w temp. 150-180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń