Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane placki ziemniaczane z gyrosem i sosem tzatziki

Przepis dnia 2014-03-03
Zapiekane placki ziemniaczane z gyrosem i sosem tzatziki

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5792

Dodano:

Odsłon: 13350

Pyszna nowo podana wersja placków ziemniaczanych

Składniki

  • kilka usmażonych placków ziemniaczanych
  • 1 filet z kurczaka + przyprawa do gyrosa
  • 0.5szt. papryki czerwonej
  • 1 ogórek świeży
  • 1 jogurt naturalny
  • Przyprawa Tzatziki - do smaku około 2.5 łyżeczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekane placki ziemniaczane z gyrosem i sosem tzatziki

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka pokroić na małe kostki i usmażyć z przyprawą do gyrosa.
    Pod koniec smażenia dodać pokrojona w drobną kostkę paprykę czerwoną i smażyć razem około 5min.

    Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jogurt naturalny oraz przyprawę tzatziki - odstawić na 1-2godz. do lodówki.

  2. Naczynie żaroodporne wyłożyć plackami ziemniaczanymi.
    wyłożyć połowę mięsa z papryką oraz połową sosu tzatziki, na to kolejną warstwę placków ziemniaczanych, mięsa i sosu.

    Całość przykryć ostatnią warstwą placków (można posypać startym serem żółtym ale nie jest to konieczne)

  3. Wstawić do piekarnika na około 20-30min.

    * Danie bardzo syte i smaczne, zjedzą nawet największe niejadki dziecięce ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 20 marca 2014 Czy można wykorzystać placki pozostałe z poprzedniego dnia? Nie wiem jak zachowują się placki ziemniaczane na drugi dzień, ciemnieją czy są ok? :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 21 lutego 2014 to taka lasagne z placków ziemniaczanych :) świetny pomysł, pysznie wygląda

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 lutego 2014 Przepis brzmi bardzo ciekawie, zabieram do książki i wypróbowania.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń