Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy to klasyka polskiej kuchni. Dlatego też warto ją urozmaicić, by danie nie wiało nudą! Co powiesz na zapiekane zrazy z dodatkiem aromatycznych warzyw, w sosie pomidorowym? To przepis na najlepszy obiad wszechczasów.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1232
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 107
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 40
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1232
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 107
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 40
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1032
Składniki
Przygotuj zrazy. W misce umieść mięso mielone, połową wszystkich przypraw, czosnek przeciśnięty przez praskę, połową oliwy z oliwek. Jedną cebulę zetrzyj na tarce i dodaj ją do pozostałych składników. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ziemniaki, papryki, cebulę i pomidory pokrój w ćwiartki lub łódeczki. Posyp warzywa pozostałymi przyprawami i polej oliwą. Wymieszaj całość.
Z masy mięsnej uformuj podłużne kotlety. Rozpłaszcz je w dłoniach i do wewnątrz włóż po kawałku papryki, cebuli i pomidora dostosowanych długością i grubością do wielkości kotletów. Zlep całość, tworząc zrazy.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź zrazy na gorący tłuszcz i smaż je przez kilka minut z każdej strony.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj wodę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, sól i czarny pieprz. Wylej sos na zrazy.
Całość dobrze przemieszaj na patelni. Przykryj naczynie pokrywką i duś całość przez 10 minut.
Zapiecz zrazy. Zawartość patelni – zrazy razem z sosem przenieś do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozłóż.
W wolnych przestrzeniach porozkładaj pozostałe warzywa.
Wstaw naczynie do pieca nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut lub do miękkości wszystkich składników.
Zapiekane zrazy podawaj z dodatkiem ryżu lub pieczywa, na ciepło. W razie potrzeby danie podgrzewaj w piekarniku lub mikrofalówce.