Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną zapiekankę batatową z nutką słodyczy i wyraźnym akcentem ziół prowansalskich. Smaku całości dodają pieczone pomidory i świeże listki bazylii.
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5478
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2493
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2230
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 959
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5478
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2493
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2230
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 959
Składniki
Obrane bataty oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 jajka, 2 ząbki czosnku i miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanych składników dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), zioła prowansalskie, olej rzepakowy, pieprz cayenne, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą do smaku.
Gotowy farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę*. * Gdy wierzch zapiekanki zacznie się nam przypiekać, przykryjmy naczynie folią aluminiową.
Po tym czasie na wierzch zapiekanki układamy plasterki pomidora, które posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy pomidorki na termoobiegu przez około 10 - 15 minut. * Zapiekankę kroimy po jej lekkim stężeniu. Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii. Życzę smacznego! :)