Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną zapiekankę batatową z nutką słodyczy i wyraźnym akcentem ziół prowansalskich. Smaku całości dodają pieczone pomidory i świeże listki bazylii.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9973
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9973
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8995
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6373
Składniki
Obrane bataty oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 3 jajka, 2 ząbki czosnku i miksujemy na gładką masę.
Do zmiksowanych składników dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), zioła prowansalskie, olej rzepakowy, pieprz cayenne, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą do smaku.
Gotowy farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę*. * Gdy wierzch zapiekanki zacznie się nam przypiekać, przykryjmy naczynie folią aluminiową.
Po tym czasie na wierzch zapiekanki układamy plasterki pomidora, które posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy pomidorki na termoobiegu przez około 10 - 15 minut. * Zapiekankę kroimy po jej lekkim stężeniu. Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii. Życzę smacznego! :)