Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka capri to połączenie śródziemnomorskich smaków z ziemniakami. Do tego całość pokrywa idealnie ciągnący się ser.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2191
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4701
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2191
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4701
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki obierz, przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie przez maksymalnie 10 minut al dente. Cukinię pokrój w plasterki, tak samo zrób z pomidorami. Cebulę posiekaj drobno.
Warzywa umieść w misce, odkładając kilka plasterków pomidorów na wierzch. Polej oliwą, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Dodaj też obrany i posiekany czosnek. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut aż warzywa przejdą przyprawami.
W tym czasie zetrzyj obydwa sery i połącz.
Do okrągłej formy żaroodpornej układaj warstwami ziemniaki, cukinię, pomidory i cebulę. Całość posyp serem. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut.