Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powinny znaleźć się w każdym gospodarstwie rolnym, ale także i w lodówce każdego gospodarstwa domowego. Danie jest niezwykle pożywne i smaczne. Dużą zaletą tej zapiekanki jest możliwość samodzielnej modyfikacji składników, w zależności od tego, co akurat znajdzie się w lodówce.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 888
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 188
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9297
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 888
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 188
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9297
Składniki
Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Nie mają być całkowicie miękkie, a jedynie podgotowane. Ostudź i pokrój je w talarki.
Mięso podsmaż razem ze wszystkimi przyprawami, aż będzie dobrze rumiane, a tłuszcz wytopiony.
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni do całkowitego odparowania płynu. Dodaj pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Na koniec dorzuć opłukaną pod bieżącą wodą fasolę oraz odsączone pomidory. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy jajecznej do zapiekanki chłopskiej wymieszaj ze sobą przy pomocy trzepaczki lub blendera, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Formę do zapiekanek wysmaruj masłem. Układaj w niej warstwami: podsmażone warzywa, mięso mielone, masę jajeczną i ziemniaki w plasterkach. Całość posyp tartym żółtym serem.
Zapiekankę chłopską wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez 40 minut.
Zapiekankę podawaj po lekkim przestudzeniu, udekorowaną listkami natki pietruszki.