Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cottage pie typowa angielska zapiekana z mięsem mielonym wołowym, obowiązkowo z marchewką, zielonym groszkiem i cebulą, a na wierzchu pirre z ziemniaków. Ja robię ją pierwszy raz, ale jak na pierwszy raz wyszła mi rewelacyjnie. Mój mąż który uwielbia wołowinę i ziemniaki był zachwycony. Zapiekanka bardzo sycąca i rozgrzewająca idealna na te mroźne dni
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 677
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 466
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3304
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 872
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 677
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 466
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3304
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 872
Składniki
Wołowinę podsmażamy na oliwie razem z igiełkami rozmarynu. Do podsmażonej wołowiny dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko smażymy do lekkiego zmiękczenia cebuli i dodajemy sos worcestershire. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę seler, zielony groszek i marchewkę.
Wszystko dokładnie mieszamy i podlewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy koło 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i nadal gotujemy tak aby zredukować sos. W między czasie obieramy ziemniaki zalewamy woda, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Odparowujemy na ogniu, a następnie ubijamy z masłem na gładką masę. Mięso z warzywami po zredukowaniu sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso z warzywami wykładamy ziemniaczane pirre.
Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 25-30 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!