Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cottage pie typowa angielska zapiekana z mięsem mielonym wołowym, obowiązkowo z marchewką, zielonym groszkiem i cebulą, a na wierzchu pirre z ziemniaków. Ja robię ją pierwszy raz, ale jak na pierwszy raz wyszła mi rewelacyjnie. Mój mąż który uwielbia wołowinę i ziemniaki był zachwycony. Zapiekanka bardzo sycąca i rozgrzewająca idealna na te mroźne dni
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 505
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3435
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27061
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 189
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 505
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1815
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3435
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27061
Składniki
Wołowinę podsmażamy na oliwie razem z igiełkami rozmarynu. Do podsmażonej wołowiny dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko smażymy do lekkiego zmiękczenia cebuli i dodajemy sos worcestershire. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę seler, zielony groszek i marchewkę.
Wszystko dokładnie mieszamy i podlewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy koło 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i nadal gotujemy tak aby zredukować sos. W między czasie obieramy ziemniaki zalewamy woda, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Odparowujemy na ogniu, a następnie ubijamy z masłem na gładką masę. Mięso z warzywami po zredukowaniu sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso z warzywami wykładamy ziemniaczane pirre.
Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 25-30 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!