Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka dyniowo-brokułowa z kaszą

Zapiekanka dyniowo-brokułowa z kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1996

Dodano:

Odsłon: 3051

Kasza bulgur z puree dyniowym zapiekanka z brokułem i mozzarellą. Pysznie i zdrowo

Składniki

  • Dynia - 300g
  • Brokuł - 1szt
  • Kasza bulgur - 200g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • gałka muszkatołowa, papryka, tymianek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka dyniowo-brokułowa z kaszą

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na wodzie, aż zmięknie. Wodę dolewamy w razie potrzeby. Kiedy dynia będzie miękka, odcedzamy ją i tłuczemy (tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy łyżkę masła, jogurt, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Masę dyniową mieszamy z ugotowaną kaszą.

    Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy masę kaszowo-dyniową. Na nią układamy pokrojoną w plastry cebulę, brokuła* podzielonego na różyczki i pokrojoną mozzarellę.


    *brokuła można wcześniej sparzyć lub podgotować, ale ja daję surowego, ponieważ wolę żeby był chrupiący i lekko twardy

  2. Zapiekamy 20 minut w 190 stopniach bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń