Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej lazanii. Duszone warzywa w połączeniu z mieszanką ulubionego mięsa mielonego to łatwy w przygotowaniu i bardzo pożywny pomysł na obiad. Jeśli lubisz grzyby, możesz dodać do warzywnego farszu kilka suszonych prawdziwków lub garść pieczarek.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24915
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6044
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 306
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24915
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6044
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 306
Składniki
Na patelnię wlej 70 ml oleju i rozgrzej go. Obierz i posiekaj jedną cebulę oraz obierz i zetrzyj na tarce marchewki. Smaż warzywa do miękkości. Kapustę poszatkuj ostrym nożem lub szatkownicą i dodaj do smażonych warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykrywką, aż warzywa zmiękną. Jeśli zawartość patelni zacznie się przypalać, podlej warzywa odrobiną wody.
Na drugą patelnię wlej resztę oleju i rozgrzej go. Obierz kolejną cebulę i posiekaną wrzuć na patelnię, a następnie podsmaż na złoty kolor. Do cebuli dodaj mięso i smaż, aż stanie się jasne. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, podlej ją wodą.
Dno naczynia do zapiekania wyłóż połową warzyw i posyp zieleniną, a wierzch posmaruj kwaśną śmietaną. Następnie wyłóż warstwę mięsa mielonego i ponownie rozsmaruj śmietanę. Przełóż ostatnią porcję warzyw i posyp startym, żółtym serem. Piecz w temperaturze 180°C stopni przez 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i dopiero wtedy krój zapiekankę. Będzie ci łatwiej uzyskać zwarte kawałki. Danie podawaj gorące już bez żadnych dodatków.