Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej lazanii. Duszone warzywa w połączeniu z mieszanką ulubionego mięsa mielonego to łatwy w przygotowaniu i bardzo pożywny pomysł na obiad. Jeśli lubisz grzyby, możesz dodać do warzywnego farszu kilka suszonych prawdziwków lub garść pieczarek.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3703
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2025
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5412
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5470
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3703
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2025
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5412
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5470
Składniki
Na patelnię wlej 70 ml oleju i rozgrzej go. Obierz i posiekaj jedną cebulę oraz obierz i zetrzyj na tarce marchewki. Smaż warzywa do miękkości. Kapustę poszatkuj ostrym nożem lub szatkownicą i dodaj do smażonych warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem i duś pod przykrywką, aż warzywa zmiękną. Jeśli zawartość patelni zacznie się przypalać, podlej warzywa odrobiną wody.
Na drugą patelnię wlej resztę oleju i rozgrzej go. Obierz kolejną cebulę i posiekaną wrzuć na patelnię, a następnie podsmaż na złoty kolor. Do cebuli dodaj mięso i smaż, aż stanie się jasne. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, podlej ją wodą.
Dno naczynia do zapiekania wyłóż połową warzyw i posyp zieleniną, a wierzch posmaruj kwaśną śmietaną. Następnie wyłóż warstwę mięsa mielonego i ponownie rozsmaruj śmietanę. Przełóż ostatnią porcję warzyw i posyp startym, żółtym serem. Piecz w temperaturze 180°C stopni przez 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i dopiero wtedy krój zapiekankę. Będzie ci łatwiej uzyskać zwarte kawałki. Danie podawaj gorące już bez żadnych dodatków.