Zapiekanka gospodarska to pomysł na zdrowy i ciekawy obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a dostarcza wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dodatek sera sprawia, że danie będzie uwielbiane nawet przez najmłodszych.
Zapiekanka gospodarska
Składniki
Klopsiki
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta skórki cytrynowej
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Zapiekanka
- 500 g ziemniaków
- 250 g pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- 150 g żółtego sera
Sos
- 2 jajka
- 300 g śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
- sól do gotowania ziemniaków
- masło do wysmarowania formy
- natka pietruszki do dekoracji
- koperek do dekoracji
Składniki
Klopsiki
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta skórki cytrynowej
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Zapiekanka
- 500 g ziemniaków
- 250 g pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- 150 g żółtego sera
Sos
- 2 jajka
- 300 g śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
- sól do gotowania ziemniaków
- masło do wysmarowania formy
- natka pietruszki do dekoracji
- koperek do dekoracji

Etapy przygotowania
Przygotuj klopsiki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Formuj małe klopsiki i odkładaj je na bok.
Przygotuj zapiekankę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź i obierz, a następnie pokrój w ćwiartki lub ósemki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Pomidory opłucz i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przełóż do niego klopsiki wymieszane z warzywami. Przygotuj sos. Jajka rozbełtaj ze śmietaną i ubij na jednolitą masę. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zalej sosem zapiekankę gospodarską. Całość posyp tartym żółtym serem.
Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut, do ładnego zrumienienia sera. Zapiekankę podawaj udekorowaną siekaną natką i koperkiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 93

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 233

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9861
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 93

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 233

Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9861



Składniki
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta skórki cytrynowej
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 500 g ziemniaków
- 250 g pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- 150 g żółtego sera
- 2 jajka
- 300 g śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- sól do gotowania ziemniaków
- masło do wysmarowania formy
- natka pietruszki do dekoracji
- koperek do dekoracji
Przygotuj klopsiki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Formuj małe klopsiki i odkładaj je na bok.
Przygotuj zapiekankę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudź i obierz, a następnie pokrój w ćwiartki lub ósemki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki. Pomidory opłucz i pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przełóż do niego klopsiki wymieszane z warzywami. Przygotuj sos. Jajka rozbełtaj ze śmietaną i ubij na jednolitą masę. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zalej sosem zapiekankę gospodarską. Całość posyp tartym żółtym serem.
Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut, do ładnego zrumienienia sera. Zapiekankę podawaj udekorowaną siekaną natką i koperkiem.