Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem twojego problemu. Nie dość, że jest smaczna, niedroga i sycąca to jeszcze stanowi doskonałą propozycję dla zabieganych osób, które muszą szybko przygotować obiad dla całej rodziny. Koniecznie zapisz sobie przepis, bo będziesz do niego często powracać.
Zapiekanka kebabowa
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- przyprawa gyros,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie ser tarty do posypania,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- przyprawa gyros,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie ser tarty do posypania,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Zacznij od przygotowania kurczaka. Pozbądź się błonek, pokrój w drobną kostkę, a następnie obtocz w przyprawie gyros. Podsmaż kurczaka na patelni z odrobiną tłuszczu i odstaw. Papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w paski, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę również przemyj, posiekaj w kostkę. To samo zrób z porem. Białą i jasnozieloną część umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w półplasterki.
Na patelni, na której wcześniej się smażyło mięso, podsmaż papryki, cebulę i por. Nie musisz dusić warzyw długo, wystarczy chwilę je zeszklić. Umyj kapustę pekińską, odkrój liście i posiekaj je drobno. Kukurydzę odlej z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
W małej misce wymieszaj ketchup, majonez i jogurt naturalny. Czosnek obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Dodaj do wcześniej wymieszanych składników na sos. Posól całość i popieprz. Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj odrobinę sosu.
Ułóż w naczyniu po połowie porcji: kurczaka, kapustę pekińską, kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę z cebulą i porem. Rozsmaruj część sosu. Powtórz układanie składników tak jak poprzednio, zaczynając od kurczaka, a kończąc na papryce, cebuli i porze. Na wierzch wyłóż pozostały sos i opcjonalnie posyp tartym serem. Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 297
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 297



Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- przyprawa gyros,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie ser tarty do posypania,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania kurczaka. Pozbądź się błonek, pokrój w drobną kostkę, a następnie obtocz w przyprawie gyros. Podsmaż kurczaka na patelni z odrobiną tłuszczu i odstaw. Papryki umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w paski, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę również przemyj, posiekaj w kostkę. To samo zrób z porem. Białą i jasnozieloną część umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w półplasterki.
Na patelni, na której wcześniej się smażyło mięso, podsmaż papryki, cebulę i por. Nie musisz dusić warzyw długo, wystarczy chwilę je zeszklić. Umyj kapustę pekińską, odkrój liście i posiekaj je drobno. Kukurydzę odlej z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
W małej misce wymieszaj ketchup, majonez i jogurt naturalny. Czosnek obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Dodaj do wcześniej wymieszanych składników na sos. Posól całość i popieprz. Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmaruj odrobinę sosu.
Ułóż w naczyniu po połowie porcji: kurczaka, kapustę pekińską, kukurydzę, ogórki kiszone, paprykę z cebulą i porem. Rozsmaruj część sosu. Powtórz układanie składników tak jak poprzednio, zaczynając od kurczaka, a kończąc na papryce, cebuli i porze. Na wierzch wyłóż pozostały sos i opcjonalnie posyp tartym serem. Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Pyszotka:)
Świetna propozycja na pożywny obiad :)
Smaczne jedzonko :)
Wspaniała propozycja na pyszny obiad lub ciepłą kolację;)
Pyszna i kusząca zapiekanka.;)