Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pozostało ci trochę warzyw po sobotnim grillu? Jeśli nie masz pomysłu, jak je przetworzyć, połącz je w zapiekankę! W ten sposób przygotujesz błyskawiczny obiad w duchu zero waste. Zapiekanka letnia może składać się z ziemniaków, papryk, cukinii, ale też kawałków mięsa. Po prostu połącz je w naczyniu żaroodpornym, zasyp startą mozzarellą – i gotowe! A jeśli nie masz w lodówce grillowanych warzyw, a właśnie nabrałeś apetytu na takie danie, zainspiruj się poniższym przepisem.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1153
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1153
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13195
Składniki
Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach tarki. Obierz ziemniaki i przekrój na połówki. Cukinię pokrój na grube plastry. Usuń z papryki gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w paski. Cebulę pokrój w ćwiartki, a następnie na plasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Roztop na patelni (na palniku o niskiej mocy) masło klarowane. Podsmaż na nim krótko czosnek (uważając, by się nie przypalił).
Krótko obsmaż na maśle ziemniaki i cukinię – tak, by zarumieniły się z wierzchu i nabrały czosnkowego aromatu. Następnie podsmaż na patelni czosnek i paprykę.
Ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym. Posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około 30-40 minut – az ziemniaki zmiękną. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg lub grill. 2-3 minuty przez końcem pieczenia posyp warzywa startą mozzarellą.
Zapiekankę letnią podawaj z ulubionym dipem, np. meksykańskim lub czosnkowym.