Zapiekanka makaronowa
Składniki
- Mięso mielone 500g
- Ser mozzarella 200g
- Ser chedar 200g
- Cebula 2szt
- Czosnek 2-4 ząbki
- Makaron penne 250g
- Pasatta pomidorowa 500g
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, papryka suszona, bazylia, oregano
Składniki
- Mięso mielone 500g
- Ser mozzarella 200g
- Ser chedar 200g
- Cebula 2szt
- Czosnek 2-4 ząbki
- Makaron penne 250g
- Pasatta pomidorowa 500g
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, papryka suszona, bazylia, oregano

Etapy przygotowania
Mięso podsmażamy na patelni około 5 min. Dodajemy paprykę w proszku, sól oraz pieprz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy jeszcze 2-3 min. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze obrane ze skórki pomidory świeże lub z puszki.

Zalewamy bulinem do przykrycia mięsa i dusimy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i trzymamy na ogniu do zredukowania wody. Dodajemy pasatę i gotujemy około 10-15min do zredukowania nadmiaru wody. Dodajemy odsączoną kukurydzę, czubatą łyżeczkę oregano i czubatą łyżeczkę bazylii Całość studzimy.
Mieszamy ser mozzarella i chedar po czym połowę dodajemy do ostudzonego sosu.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, całość przekładamy do foremek aluminiowych lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch dajemy resztę sera.

Pieczemy około 25min w 220 stopniach, aż ser zacznie się rumienić.
Smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 2583
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 2583



Składniki
- Mięso mielone 500g
- Ser mozzarella 200g
- Ser chedar 200g
- Cebula 2szt
- Czosnek 2-4 ząbki
- Makaron penne 250g
- Pasatta pomidorowa 500g
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, papryka suszona, bazylia, oregano
Mięso podsmażamy na patelni około 5 min. Dodajemy paprykę w proszku, sól oraz pieprz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy jeszcze 2-3 min. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze obrane ze skórki pomidory świeże lub z puszki.
Zalewamy bulinem do przykrycia mięsa i dusimy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i trzymamy na ogniu do zredukowania wody. Dodajemy pasatę i gotujemy około 10-15min do zredukowania nadmiaru wody. Dodajemy odsączoną kukurydzę, czubatą łyżeczkę oregano i czubatą łyżeczkę bazylii Całość studzimy.
Mieszamy ser mozzarella i chedar po czym połowę dodajemy do ostudzonego sosu.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, całość przekładamy do foremek aluminiowych lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch dajemy resztę sera.
Pieczemy około 25min w 220 stopniach, aż ser zacznie się rumienić.
Smacznego
Pyszotka:)
Pyszności, w sam raz na takie zimno na dworze :)
Pyszne jedzonko :)
Bardzo smaczna propozycja, gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-dania-glowne/przepis-makaronowy-indyk,195578,bobby.html