Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułem
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 118
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21521
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 840
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 118
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21521
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 840
Składniki
Makaron ugotować al dente. Brokuła podzielić na różyczki i również ugotować al dente w osolonej wodzie. Na suche patelni podsmażyć boczek pokrojony w kosteczkę, gdy zacznie się rumienić dodać pokrojoną cebulę w kostkę i smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula zmięknie. W misce przygotować sos wymieszać majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, brokuła i podsmażony boczek z cebulą. Wymieszać, dodać , sos, 1/3 część sera i ponownie przemieszać. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym serem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy do zarumienienia przez ok. 20 minut bez przykrycia. Pieczemy na funkcji góra-dół bez termoobiegu. Smacznego!