Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, aby zapiekanka nie była tylko smaczna, ale też imponująco prezentowała się na stole? Wystarczy, że ułożysz warzywa na wierzchu zapiekanki tak, aby kontrastowały ze sobą smakiem i kolorem. Do przygotowania zapiekanki makaronowej z cukinią użyj makaronu penne, świderków lub muszelek. Sięgnij po mielone mięso drobiowe lub wołowo-wieprzowe. Resztę składników znajdziesz w ogrodzie lub warzywniaku.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Składniki
Obierz marchewkę i seler, po czym zetrzyj na tarce jarzynowej. Obierz jedną czerwoną cebulkę i drobno posiekaj w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki tłuszczu, wrzuć mięso i zrumień. Następnie dodaj cebulę, marchewkę i seler, dopraw solą, pieprzem oraz ziołami. Gdy warzywa zaczną pachnieć, dodaj passatę i ewentualnie 3-4 łyżki wody, po czym gotuj na średnim ogniu około 20 minut. W dużym garnku z osoloną wodą ugotuj makaron, aby był al’dente. Gotowy makaron przełóż na patelnię z mięsem i warzywami, po czym dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub masłem. Umyte pomidorki pokrój na połówki, a cukinie i drugą cebulę w cienkie plasterki (możesz użyć szatkownicy lub mandoliny). Wyłóż połowę mięsa z makaronem do foremki, na nim ułóż krążki połowy cukinii i cebuli, po czym przykryj drugą częścią farszu. Wierzch zapiekanki udekoruj plasterkami cukinii, układanymi naprzemiennie z cebulką w dwóch rzędach. W środku rozłóż szereg pomidorków, a całość posyp tartym serem. Włóż zapiekankę do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut. Po tym czasie wyjmij, odstaw na 5-7 minut, następnie podawaj. Lekko przestudzoną zapiekankę łatwiej będzie pokroić.