Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki letniego sezonu!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3718
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2050
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5462
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5504
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3718
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2050
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5462
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5504
Składniki
Na patelni trzeba lekko zezłocić cebulę i dodać mięso mielone i posiekany czosnek. Gdy mięso się przesmaży można dodać cukinię pokrojoną w słupki, i gdy całość będzie podsmażoną dodać obrane i posiekane pomidory lub pomidory z puszki. Sos trzeba doprawić i podsmażać, aż pomidory się rozpadną, a sos się ładnie zagęści.
Ugotowany makaron w osolonej wodzie, miesza się z beszamelem. Beszamel serowy: W rondelku rozpuszcza się masło, dodaje mąki- ma się spienić, potem powoli wlewa mleko mieszając, a na koniec dodaje się większość startego sera. Jeszcze przyprawy, sól, pieprz i gałka. Można dodać samego sera do makaronu, ale wtedy zapiekanka będzie sucha.
Na większą część makaronu wykłada się sos, przykrywa cieńszą warstwą makaronu i dodatkowo posypuje się zapiekankę resztą startego sera. Można zapiekać, najlepiej 1 h w 185 C. Można też użyć arkusza papieru do pieczenia, jeśli piekarnik "lubi" spalić z wierzchu.
Smacznego :)