Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki letniego sezonu!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21493
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1101
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1274
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4296
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21493
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1101
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1274
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4296
Składniki
Na patelni trzeba lekko zezłocić cebulę i dodać mięso mielone i posiekany czosnek. Gdy mięso się przesmaży można dodać cukinię pokrojoną w słupki, i gdy całość będzie podsmażoną dodać obrane i posiekane pomidory lub pomidory z puszki. Sos trzeba doprawić i podsmażać, aż pomidory się rozpadną, a sos się ładnie zagęści.
Ugotowany makaron w osolonej wodzie, miesza się z beszamelem. Beszamel serowy: W rondelku rozpuszcza się masło, dodaje mąki- ma się spienić, potem powoli wlewa mleko mieszając, a na koniec dodaje się większość startego sera. Jeszcze przyprawy, sól, pieprz i gałka. Można dodać samego sera do makaronu, ale wtedy zapiekanka będzie sucha.
Na większą część makaronu wykłada się sos, przykrywa cieńszą warstwą makaronu i dodatkowo posypuje się zapiekankę resztą startego sera. Można zapiekać, najlepiej 1 h w 185 C. Można też użyć arkusza papieru do pieczenia, jeśli piekarnik "lubi" spalić z wierzchu.
Smacznego :)