Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka o niepowtarzalnym smaku.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17287
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 450
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17287
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 450
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 180
Składniki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. (do miękkości). Następnie naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i przekładamy ugotowany makaron. Paprykę myjemy, cebulę obieramy i następnie kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu (margarynie). ok.7-10 minut. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je. 100 gram sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do jajek. Do jajek i sera dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Do przyrządzonej masy dodajemy podsmażoną paprykę z cebulą i ponownie całość dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego z makaronem - makaron z sosem mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora i następnie posypujemy resztą pozostałego sera, który ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz posypujemy suszoną bazylią. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.