Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny posiłek dla całej rodziny - makaron zapiekany w sosie serowo-śmietanowym z dodatkiem szynki.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1589
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 967
Składniki
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Śmietanę wymieszać z żółtkami, parmezanem, posolić, popieprzyć i dodać szynkę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć, przełożyć do miski, dodać masło i pomieszać, żeby się rozpuściło w gorącym makaronie i ładnie go pokryło, dodać mieszankę ze śmietaną i serem, dobrze wymieszać, przełożyć do formy do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć formę z makaronem i piec 15 minut. Wyjąć, odstawić na 5 minut i podawać. Można podawać z sałatką pomidorową (pokrojone pomidory, posiekany ząbek czosnku, porwana bazylia, oliwa i ocet balsamiczny, sól, pieprz).