Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla wielbicieli beszamelu i szparagów. Smaczna i sycąca zapiekanka. Makaron, szynka, ser i szparagi. Do tego sos beszamelowy. Niewiele składników, a całkiem fajne danie. Wprawdzie kaloryczne, ale co tam, ja lubię sobie pojeść.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1061
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 127
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1061
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 127
Składniki
Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki i włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty. Jeśli szparagi są grube to minutę dłużej. Moje były cienkie. Ugotowane szparagi pokroić na małe kawałki, 1-1,5 cm. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać, żeby nie powstały grudki. Najlepiej zrobić to trzepaczką. Wyłączyć gaz i powoli wlewać zimne mleko, cały czas mieszając. Włączyć ponownie gaz i mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz wymieszać
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego. Rozsmarować, żeby dno było pokryte sosem. Następnie wyłożyć makaron i szynkę. Delikatnie wymieszać. Posypać 1/3 sera żółtego.
Następnie wyłożyć pokrojone szparagi. Wyłożyć resztę sosu beszamelowego. Wierzch posypać resztą sera. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.