Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla wielbicieli beszamelu i szparagów. Smaczna i sycąca zapiekanka. Makaron, szynka, ser i szparagi. Do tego sos beszamelowy. Niewiele składników, a całkiem fajne danie. Wprawdzie kaloryczne, ale co tam, ja lubię sobie pojeść.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 391
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2913
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 391
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2913
Składniki
Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki i włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty. Jeśli szparagi są grube to minutę dłużej. Moje były cienkie. Ugotowane szparagi pokroić na małe kawałki, 1-1,5 cm. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać, żeby nie powstały grudki. Najlepiej zrobić to trzepaczką. Wyłączyć gaz i powoli wlewać zimne mleko, cały czas mieszając. Włączyć ponownie gaz i mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz wymieszać
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego. Rozsmarować, żeby dno było pokryte sosem. Następnie wyłożyć makaron i szynkę. Delikatnie wymieszać. Posypać 1/3 sera żółtego.
Następnie wyłożyć pokrojone szparagi. Wyłożyć resztę sosu beszamelowego. Wierzch posypać resztą sera. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.