Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1053
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 231
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1169
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 221
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1053
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 231
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1169
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 221
Składniki
Mięso mielone podsmażyć na patelni polanej niewielką ilością oleju (żeby na początku mięsko nie przypaliło się) aż do odparowania wody. Mięsko powinno utworzyć luźne grudki. Przełożyć do miski, w której będziemy je mieszać z resztą składników.
Ryż ugotować w takiej ilości bulionu drobiowego (może być z jednej kostki) aby po ugotowaniu pozostały około 2 szklanki płynu. Ryż powinien być półtwardy. Nie wylewać płynu.
Na patelni po mięsku podsmażyć z małym dodatkiem oleju posiekaną cebulę, czosnek i seler. Smażyć krótko - tylko do uzyskania silnego zapachu. Wrzucić do mięska.
Mięso, ryż i warzywa posolić, popieprzyć, dodać posiekane chili (wystarczy pół strączka, będzie ostre) i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Zalać płynem z ryżu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji przecieru. Zalać masą mięso z ryżem. Lekko z wierzchu posolić.
Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 160 stopni przez pół godziny. po tym czasie zdjąć pokrywkę i chwilę podpiec wierzch (nie za długo bo ryż wyschnie i będzie twardy). Jak ktoś lubi przed zapieczeniem wierzchu można posypać tartym serem.
Takim ryżem można faszerować papryki lub grzyby. SMACZNEGO.