Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Mięso mielone podsmażyć na patelni polanej niewielką ilością oleju (żeby na początku mięsko nie przypaliło się) aż do odparowania wody. Mięsko powinno utworzyć luźne grudki. Przełożyć do miski, w której będziemy je mieszać z resztą składników.
Ryż ugotować w takiej ilości bulionu drobiowego (może być z jednej kostki) aby po ugotowaniu pozostały około 2 szklanki płynu. Ryż powinien być półtwardy. Nie wylewać płynu.
Na patelni po mięsku podsmażyć z małym dodatkiem oleju posiekaną cebulę, czosnek i seler. Smażyć krótko - tylko do uzyskania silnego zapachu. Wrzucić do mięska.
Mięso, ryż i warzywa posolić, popieprzyć, dodać posiekane chili (wystarczy pół strączka, będzie ostre) i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Zalać płynem z ryżu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji przecieru. Zalać masą mięso z ryżem. Lekko z wierzchu posolić.
Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 160 stopni przez pół godziny. po tym czasie zdjąć pokrywkę i chwilę podpiec wierzch (nie za długo bo ryż wyschnie i będzie twardy). Jak ktoś lubi przed zapieczeniem wierzchu można posypać tartym serem.
Takim ryżem można faszerować papryki lub grzyby. SMACZNEGO.