Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 74
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 180
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 74
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 180
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Składniki
Mięso mielone podsmażyć na patelni polanej niewielką ilością oleju (żeby na początku mięsko nie przypaliło się) aż do odparowania wody. Mięsko powinno utworzyć luźne grudki. Przełożyć do miski, w której będziemy je mieszać z resztą składników.
Ryż ugotować w takiej ilości bulionu drobiowego (może być z jednej kostki) aby po ugotowaniu pozostały około 2 szklanki płynu. Ryż powinien być półtwardy. Nie wylewać płynu.
Na patelni po mięsku podsmażyć z małym dodatkiem oleju posiekaną cebulę, czosnek i seler. Smażyć krótko - tylko do uzyskania silnego zapachu. Wrzucić do mięska.
Mięso, ryż i warzywa posolić, popieprzyć, dodać posiekane chili (wystarczy pół strączka, będzie ostre) i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Zalać płynem z ryżu.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji przecieru. Zalać masą mięso z ryżem. Lekko z wierzchu posolić.
Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 160 stopni przez pół godziny. po tym czasie zdjąć pokrywkę i chwilę podpiec wierzch (nie za długo bo ryż wyschnie i będzie twardy). Jak ktoś lubi przed zapieczeniem wierzchu można posypać tartym serem.
Takim ryżem można faszerować papryki lub grzyby. SMACZNEGO.