Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mięsno-warzywne zapiekanki to moja specjalność. Każdego roku powstają nowe pomysły. Piekę je na co dzień i od święta. W tym roku jak trochę wydobrzeję, znowu powstaną nowe pomysły i praca pójdzie pełną parą. Czego i Wam życzę :)
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 71
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 34
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 73
Tradycyjna młoda kapusta z boczkiem. Kapusta jest bardzo smaczna, może być je...
Odsłon: 71
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 40
Pyszne roladki z karkówki będą idealnym dodatkiem do kluseczek i kapusty
Odsłon: 60
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 71
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 34
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 73
Tradycyjna młoda kapusta z boczkiem. Kapusta jest bardzo smaczna, może być je...
Odsłon: 71
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 40
Pyszne roladki z karkówki będą idealnym dodatkiem do kluseczek i kapusty
Odsłon: 60
Składniki
Najpierw robimy ciasto ozdobne . Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie , stopniowo dodajemy mąkę. I tu moja rada , lepiej ciasto wyrabiać w saganku , w razie potrzeby zawsze możemy lekko podgrzać naczynie z masą. Masa ciepła jest bardzo elastyczna , ale szybko wysycha. Wyrobione ciasto odrywałam po kawałku a resztę trzymałam w zamkniętej torebce foliowej. Z masy robimy ruloniki , spłaszczamy , zwijamy w kwiatuszki nadmiar spodu odcinamy na płasko. Robimy listki , lub wycinamy wzorki. Robiąc listki , masie nadajemy owalny kształt , zwężamy po obu stronach , i z jednej strony lekko spłaszczamy walkiem. W ten sposób mamy prawie listek w 3-D. Po środku każdego listka , tępą stroną noża , robimy jedno nacięcie wzdłuż i po trzy z boku.Ozdoby przekładamy na tackę , przykrywamy ściereczką, spokojnie poczekają. Teraz robimy ciasto właściwe . Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie , kruszymy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka . Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , listki lubczyku drobno siekamy , wlewamy mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy , powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Robimy nadzienie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy mięso obtoczone w przyprawie 5-smaków. Studzimy. Jagody goji zalewamy niewielką ilością ciepłej wody , gdy napęcznieją przekładamy do mięsa. Ogórki jeśli młode to możemy nawet nie obierać tylko od razu zetrzeć na dużych oczkach tarki . Potem posypujemy je lekko solą i gdy puszczą sok , odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy resztę składników : koperek , pieprz cytrynowy , odsączoną kukurydzę , sok z cytryny i sól do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części , pierwszą wykładamy spód blaszki , u mnie 21 cm., drugą okładamy boki z zapasem na zawinięcie , z trzeciej robimy ozdobny wierzch. Na ciasto nakładamy połowę nadzienia , potem połówki jajek i resztę nadzienia. Boczne wystające ciasto nacinamy i lekko dociskając zakładamy na farsz.
Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i soli. Przy pomocy rozmąconego jajka przyklejamy też listki i kwiaty z ciasta ozdobnego. Tych ozdób nie smarujemy jajkiem. Całość pieczemy około 60 minut , mój piekarnik wyciąga tylko 180 C , więc w takiej piekłam . Choć na początku powinna być większa temperatura , nawet 200 C, potem dopiekać w 170-160 C. Gdy wierzch się zbytnio zarumieni , przykrywamy go folią aluminiową.
Pyszna zapiekanka gotowa.