Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie mięsno-warzywne zapiekanki to moja specjalność. Każdego roku powstają nowe pomysły. Piekę je na co dzień i od święta. W tym roku jak trochę wydobrzeję, znowu powstaną nowe pomysły i praca pójdzie pełną parą. Czego i Wam życzę :)
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9018
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2919
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 468
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2311
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9018
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2919
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 468
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2311
Składniki
Najpierw robimy ciasto ozdobne . Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie , stopniowo dodajemy mąkę. I tu moja rada , lepiej ciasto wyrabiać w saganku , w razie potrzeby zawsze możemy lekko podgrzać naczynie z masą. Masa ciepła jest bardzo elastyczna , ale szybko wysycha. Wyrobione ciasto odrywałam po kawałku a resztę trzymałam w zamkniętej torebce foliowej. Z masy robimy ruloniki , spłaszczamy , zwijamy w kwiatuszki nadmiar spodu odcinamy na płasko. Robimy listki , lub wycinamy wzorki. Robiąc listki , masie nadajemy owalny kształt , zwężamy po obu stronach , i z jednej strony lekko spłaszczamy walkiem. W ten sposób mamy prawie listek w 3-D. Po środku każdego listka , tępą stroną noża , robimy jedno nacięcie wzdłuż i po trzy z boku.Ozdoby przekładamy na tackę , przykrywamy ściereczką, spokojnie poczekają. Teraz robimy ciasto właściwe . Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie , kruszymy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka . Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , listki lubczyku drobno siekamy , wlewamy mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy , powinno być bardzo elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Robimy nadzienie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy mięso obtoczone w przyprawie 5-smaków. Studzimy. Jagody goji zalewamy niewielką ilością ciepłej wody , gdy napęcznieją przekładamy do mięsa. Ogórki jeśli młode to możemy nawet nie obierać tylko od razu zetrzeć na dużych oczkach tarki . Potem posypujemy je lekko solą i gdy puszczą sok , odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy resztę składników : koperek , pieprz cytrynowy , odsączoną kukurydzę , sok z cytryny i sól do smaku. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części , pierwszą wykładamy spód blaszki , u mnie 21 cm., drugą okładamy boki z zapasem na zawinięcie , z trzeciej robimy ozdobny wierzch. Na ciasto nakładamy połowę nadzienia , potem połówki jajek i resztę nadzienia. Boczne wystające ciasto nacinamy i lekko dociskając zakładamy na farsz.
Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i soli. Przy pomocy rozmąconego jajka przyklejamy też listki i kwiaty z ciasta ozdobnego. Tych ozdób nie smarujemy jajkiem. Całość pieczemy około 60 minut , mój piekarnik wyciąga tylko 180 C , więc w takiej piekłam . Choć na początku powinna być większa temperatura , nawet 200 C, potem dopiekać w 170-160 C. Gdy wierzch się zbytnio zarumieni , przykrywamy go folią aluminiową.
Pyszna zapiekanka gotowa.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Chaczapuri
Dania główne
Tarta z cukinią
Dania główne
Krokiety bolognese
Dania główne
Farsz do naleśników na słono
Chaczapuri
nie przepadam za jajkami wiec postanowiłam zrobić dla siebie chaczapuri z pie...
Odsłon: 52
Tarta z cukinią
Prosta i szybka w przygotowaniu tarta z cukinią doskonale sprawdzi się zarówn...
Odsłon: 1117