Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3899

Dodano:

Odsłon: 2279

Delikatne puree ziemniaczane doskonale komponuje się ze smażonym mięsem.

Składniki

  • mięso mielone 50 dag
  • cebula 2 szt
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • kostka bulionowa
  • pomidory 2 szt
  • ziemniaki 1 kg
  • ser żółty 15 dag
  • szczypiorek pęczek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso mielone. Przyprawić solą i pieprzem.
    Dodać przecier pomidorowy.
    Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody. Wlać do mięsa.
    Dusić do momentu wyparowania większości wody.

  2. Mięso przełożyć do formy żaroodpornej.
    Pomidory sparzyć. Zdjąć skórkę. Pokroić w plasterki. Ułożyć na mięso. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Ziemniaki ugotować z łyżką soli.
    Jeszcze ciepłe zblendować.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać.
    Puree wyłożyć na pomidory.

    Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp.200 st.

    Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca 2018 Pyszna zapiekanka, w sam raz na niedzielny obiad :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń