Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka to delikatne naleśniki faszerowane kurczakiem z ogórkiem kiszonym, otulone kremowym serkiem śmietankowym i zapieczone pod aromatycznym sosem beszamelowym z chrupiącym serem.
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 247
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 205
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 247
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 205
Składniki
Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło w temperaturze pokojowej, mleko, wodę gazowaną i sól. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj na jednolitą masę bez grudek. Rozgrzej patelnię i smaż cienkie naleśniki na suchej patelni lub delikatnie na tłuszczowej. Odkładaj na talerz i przykryj, aby nie wyschły.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj kurczaka do cebuli i smaż przez ok. 5-7 minut. Dopraw curry, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Odstaw.
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa i wymieszaj.
Każdy naleśnik posmaruj cienką warstwą serka śmietankowego. Na środek naleśnika wyłóż farsz i zwiń w rulon. Układaj zwinięte naleśniki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i mieszaj przez 1 minutę, aż powstanie jasna zasmażka. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze przez 2 minuty aż sos zgęstnieje.
Naleśniki w naczyniu żaroodpornym posmaruj sosem beszamelowym. Posyp startym serem. Wstaw zapiekankę naleśników ą do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut aż ser się roztopi i lekko zarumieni.