Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pasterska z ziemniaków i mięsa

Zapiekanka pasterska z ziemniaków i mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1930

Dodano:

Odsłon: 730

Jest to zapiekanka z mielonym mięsem pod kołderką z ziemniaków.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 100 g żółtego sera
  • 80 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie przygotowujemy mięsko.Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną na drobno cebulkę.Podsmażamy aż cebulka zrobi się szklista.Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i drobno pokrojony czosnek.Smażymy chwilkę.Dodajemy mięso przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią i ostrą papryką.Podsmażamy ok.10-15 min.
    Następnie wlewamy passatę i podgrzewamy jeszcze ok.5 min.Odstawiamy.
    Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich masło,starty na tarce żółty ser,śmietankę doprawiamy do smaku solą pieprzem gałką muszkatołową i tłuczemy ziemniaki na gładkie puree.
    Bierzemy naczynie do zapiekania smarujemy dno masłem i wykładamy mięso mielone na spód a następnie na mięso wykładamy puree z ziemniaków.
    wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika(funkcja góra-dół) i zapiekamy przez 40 min aż ziemniaki się zarumienią :).

    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń