Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to zapiekanka z mielonym mięsem pod kołderką z ziemniaków.
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 8
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 8
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy mięsko.Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną na drobno cebulkę.Podsmażamy aż cebulka zrobi się szklista.Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i drobno pokrojony czosnek.Smażymy chwilkę.Dodajemy mięso przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,bazylią i ostrą papryką.Podsmażamy ok.10-15 min. Następnie wlewamy passatę i podgrzewamy jeszcze ok.5 min.Odstawiamy. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich masło,starty na tarce żółty ser,śmietankę doprawiamy do smaku solą pieprzem gałką muszkatołową i tłuczemy ziemniaki na gładkie puree. Bierzemy naczynie do zapiekania smarujemy dno masłem i wykładamy mięso mielone na spód a następnie na mięso wykładamy puree z ziemniaków. wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika(funkcja góra-dół) i zapiekamy przez 40 min aż ziemniaki się zarumienią :). SMACZNEGO!!!!