Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka pastuszków to najlepszy sposób, aby cieszyć się smakiem ziemniaków o każdej porze roku. Dzięki takiemu przygotowaniu pozostają miękkie w środku i chrupiące na zewnętrz. Zapiekankę możesz serwować jako wegetariańskie danie główne, przystawkę lub element innej potrawy na bazie zróżnicowanych warzyw czy mięsa.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Składniki
W małej miseczce połącz miękkie lub płynne masło i olej. Posmaruj dno okrągłej, ceramicznej foremki (ok.23 cm) odrobiną tej mieszanki. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj, a starsze obierz ze skórki. Ostrym nożem lub mandoliną pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Używanie szatkownicy pozwoli zaoszczędzić dużo czasu. Jeśli używasz noża, odkładaj pokrojone ziemniaki do miski z zimną wodą. W przeciwnym wypadku ściemnieją i będą wyglądały mniej apetycznie. Wytrzyj plasterki warzyw za pomocą ręcznika kuchennego przed dalszą pracą. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie krążki lub piórka.
Plasterki ziemniaków przekładaj do foremki i układaj je pionowo jedno za drugim. Co jakiś czas wkładaj kawałki cebulki. Zapiekankę posyp obficie solą i czarnym pieprzem, dodaj płatki czerwonej papryki, a całość polej pozostałą mieszanką masła i oleju.
Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 1 godz. 15 minut. Po tym czasie obłóż zapiekankę świeżym tymiankiem i piecz jeszcze około 35 minut. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypala, przykryj ją folią aluminiową (bądź pokrywą) lub/ przestaw piekarnik na funkcję dolnego pieczenia. Gotowa zapiekanka powinna być miękka w środku i lekko chrupiąca z zewnątrz. Wyjmij danie z piekarnika i podawaj na gorąco.