Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pieczarkowa

Zapiekanka pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5504

Dodano:

Odsłon: 8442

Bardzo prosta i szybka zapiekanka. Lacznie z czasem pieczenia mamy w ciagu pól godziny smaczny obiad lub ciepla kolacje.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • białe wino
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • smleko
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokroic w zaleznosci od wielkosci, cebule pokroic w kostki.
    Usmazyc pieczarki na oleju, dodac cebule, zalac winem i dusic przez chwile.
    W tym czasie wymieszac obydwie smietany z koncentratem pomidorowym, doprawic sola, pieprzem i posiekana natka pietruszki, dodac do pieczarek i dusic jeszcze przez chwile, az sos troche zgestnieje.
    Czerstwa bulke pokroic w plastry, potem na mniejsze kawalki, jajko roztrzepac z mlekiem i sola, namoczyc w nim kawalki bulki.
    Do foremki wlozyc pieczarki z sosem i posypac je kawalkami bulki.
    Piec ok. 15-20 min w temp. 160° C ( termoobieg)

  2. Podawac jeszcze ciepla z zielona salata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń