Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki i cienkie białe kiełbaski w pomidorowo-dyniowym, pachnącym ziołami sosie. Pyszny obiad z piekarnika.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5662
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1131
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1552
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5662
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1131
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1552
Składniki
Do tego dania najlepiej sprawdzają się malutkie ziemniaki. Jeśli macie większe, trzeba je pokroić. Ziemniaki myjemy (nie trzeba obierać), wkładamy do wrzątku i gotujemy 10-15 minut, aż będą lekko miękkie. Podgotowane ziemniaki mieszamy z pokrojonymi kiełbaskami i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos: pomidory obieramy i kroimy (lub używamy pomidorów z puszki). Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i przetarty czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy pomidory, puree dyniowe i przyprawy. Sos gotujemy ok 15 minut. Sos można zmiksować blenderem, ale nie jest to konieczne - ja wolę z kawałkami warzyw. Ziemniaki i kiełbaski zalewamy sosem. Na górze układamy zioła.
Zapiekamy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 40-50 minut. Zdejmujemy zioła, sos już przeszedł ich smakiem.