Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaki i cienkie białe kiełbaski w pomidorowo-dyniowym, pachnącym ziołami sosie. Pyszny obiad z piekarnika.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25072
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6154
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 502
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25072
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6154
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 502
Składniki
Do tego dania najlepiej sprawdzają się malutkie ziemniaki. Jeśli macie większe, trzeba je pokroić. Ziemniaki myjemy (nie trzeba obierać), wkładamy do wrzątku i gotujemy 10-15 minut, aż będą lekko miękkie. Podgotowane ziemniaki mieszamy z pokrojonymi kiełbaskami i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos: pomidory obieramy i kroimy (lub używamy pomidorów z puszki). Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i przetarty czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy pomidory, puree dyniowe i przyprawy. Sos gotujemy ok 15 minut. Sos można zmiksować blenderem, ale nie jest to konieczne - ja wolę z kawałkami warzyw. Ziemniaki i kiełbaski zalewamy sosem. Na górze układamy zioła.
Zapiekamy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 40-50 minut. Zdejmujemy zioła, sos już przeszedł ich smakiem.