Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka rodzinna to prosty i smaczny pomysł na obiad dla 4 osób. Możesz podać ją od razu po upieczeniu. Najlepiej smakuje jednak na drugi dzień po odgrzaniu. Wówczas też zyskuje bardziej zwartą konsystencję.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5427
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47890
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165737
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5427
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47890
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165737
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przestudź i pokrój w plastry.
Pokrój cukinię w plastry (nie musisz jej obierać) i oprósz solą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry arkuszem ręcznika papierowego, ścierając nadmiar soli.
Umyj pomidory i pokrój w plastry. Oprósz je solą i pieprzem.
Pokrój cebulę w piórka. Posiekaj drobno czosnek. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, obie mielone papryki i kminek, a po chwili mięso. Smaż do chwili, aż mięso się zetnie, cały czas mieszając, by nie zbiło się w grudki.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj oregano i majeranek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Rozsmaruj trochę sosu z patelni na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na warstwę sosu wyłóż warstwę ziemniaków wymieszanych z plastrami cukinii, a następnie kolejną warstwę sosu i warstwę pomidorów. Powtarzaj układanie warstw do wyczerpania składników.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia oprósz wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem.