Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka rodzinna to prosty i smaczny pomysł na obiad dla 4 osób. Możesz podać ją od razu po upieczeniu. Najlepiej smakuje jednak na drugi dzień po odgrzaniu. Wówczas też zyskuje bardziej zwartą konsystencję.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4826
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418793
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4826
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418793
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przestudź i pokrój w plastry.
Pokrój cukinię w plastry (nie musisz jej obierać) i oprósz solą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry arkuszem ręcznika papierowego, ścierając nadmiar soli.
Umyj pomidory i pokrój w plastry. Oprósz je solą i pieprzem.
Pokrój cebulę w piórka. Posiekaj drobno czosnek. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, obie mielone papryki i kminek, a po chwili mięso. Smaż do chwili, aż mięso się zetnie, cały czas mieszając, by nie zbiło się w grudki.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj oregano i majeranek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Rozsmaruj trochę sosu z patelni na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na warstwę sosu wyłóż warstwę ziemniaków wymieszanych z plastrami cukinii, a następnie kolejną warstwę sosu i warstwę pomidorów. Powtarzaj układanie warstw do wyczerpania składników.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia oprósz wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem.