Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka rodzinna to prosty i smaczny pomysł na obiad dla 4 osób. Możesz podać ją od razu po upieczeniu. Najlepiej smakuje jednak na drugi dzień po odgrzaniu. Wówczas też zyskuje bardziej zwartą konsystencję.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1361
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18575
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1361
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18575
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przestudź i pokrój w plastry.
Pokrój cukinię w plastry (nie musisz jej obierać) i oprósz solą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie osusz plastry arkuszem ręcznika papierowego, ścierając nadmiar soli.
Umyj pomidory i pokrój w plastry. Oprósz je solą i pieprzem.
Pokrój cebulę w piórka. Posiekaj drobno czosnek. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, obie mielone papryki i kminek, a po chwili mięso. Smaż do chwili, aż mięso się zetnie, cały czas mieszając, by nie zbiło się w grudki.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj oregano i majeranek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Rozsmaruj trochę sosu z patelni na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na warstwę sosu wyłóż warstwę ziemniaków wymieszanych z plastrami cukinii, a następnie kolejną warstwę sosu i warstwę pomidorów. Powtarzaj układanie warstw do wyczerpania składników.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia oprósz wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem.