Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z makaronem, szpinakiem, smażonymi filetami rybnymi w sosie śmietanowym, z żółtym serem.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Odcedziłam go i przestudziłam. Ryby rozmroziłam. Przyprawiłam je sola i pieprzem i opanierowałam w mące pszennej. Następnie usmażyłam na oleju na patelni i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone ryby pokroiłam na mniejsze kawałki. Zamrożony szpinak wrzuciłam na suchą patelnię i smażyłam go do rozmrożenia. Doprawiłam go solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i smażyłam dalej, aż cały płyn odparował z patelni. Małe naczynie żaroodporne posmarowałam masłem. Na dnie rozłożyłam ugotowany makaron. Na makaronie rozłożyłam kawałki ryby, a pomiędzy nimi przygotowany szpinak. Smietanę wymieszałam dokładnie z mąką pszenną, aby nie było grudek i polałam nią zapiekankę. Wierzch posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika i piekłam ją ok. 30min. w temp. 200 stopni. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Zapiekankę podałam na gorąco.