Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 623

Dodano:

Odsłon: 108

Zapiekanka z makaronem, szpinakiem, smażonymi filetami rybnymi w sosie śmietanowym, z żółtym serem.

Składniki

  • 2-3 filety rybne
  • 3/4szkl. makaronu np. falbanki, świederki
  • 8 kostek mrożonego szpinaku
  • 0,5szkl. śmietany 30%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej + do panierowania
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • ok. 80g żółtego sera
  • łyżeczka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Odcedziłam go i przestudziłam. Ryby rozmroziłam. Przyprawiłam je sola i pieprzem i opanierowałam w mące pszennej. Następnie usmażyłam na oleju na patelni i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone ryby pokroiłam na mniejsze kawałki. Zamrożony szpinak wrzuciłam na suchą patelnię i smażyłam go do rozmrożenia. Doprawiłam go solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i smażyłam dalej, aż cały płyn odparował z patelni. Małe naczynie żaroodporne posmarowałam masłem. Na dnie rozłożyłam ugotowany makaron. Na makaronie rozłożyłam kawałki ryby, a pomiędzy nimi przygotowany szpinak. Smietanę wymieszałam dokładnie z mąką pszenną, aby nie było grudek i polałam nią zapiekankę. Wierzch posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem. Zapiekankę wstawiłam do piekarnika i piekłam ją ok. 30min. w temp. 200 stopni. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Zapiekankę podałam na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń