Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe, proste i szybkie-trochę ziemniaków, polędwica wieprzowa, kabanosy i ogórek kiszony. Uczta rycerska gwarantowana!
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 103
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9777
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5119
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 48
Dziś do pracy.
Odsłon: 675
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 103
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9777
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5119
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 48
Dziś do pracy.
Odsłon: 675
Składniki
Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy mleko i dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy jeszcze trochę mleka. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy go ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy majonez oraz sok z cytryny. Beszamel gotowy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w półcentymetrowe plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie 5-6 minut. Odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego . Pokrywamy warstwą beszamelu (1/3 sosu).
Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w przyprawach. Smażymy na tłuszczu do zrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, kabanosy pokrojone w centymetrowe kawałki i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut i na koniec dodajemy na patelnię ogórki kiszone pokrojone w paseczki. Dusimy wszystko 2-3 minuty i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki.
Pokrywamy mięso i warzywa resztą beszamelu. Posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy zapiekankę i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.
Wyśmienita zapiekanka rycerska gotowa!