Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z soczewicą

Zapiekanka ryżowa z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 459

Dodano:

Odsłon: 308

Ryż zapiekany z soczewicą, pieczarkami i papryką, czyli pomysł na wegetariański obiad.

Składniki

  • Ryż biały długoziarnisty 1 szklanka
  • Soczewica zielona 1 szklanka
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Pieczarki 250 g
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżeczki
  • Cząber suszony 1 łyżeczka
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Ser żółty do posypania wierzchu zapiekanki (opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać letnią wodą i pozostawić na około 30 minut do namoczenia.

  2. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli. Ryż należy zagotować na płycie grzewczej ustawionej na najwyższą moc, a następnie ustawić płytę na niską moc i gotować pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę, pilnując aby się nie przypalił.

  3. Pieczarki i paprykę obrać, umyć i pokroić w dowolny sposób, następnie smażyć na około dwóch łyżkach oleju, aż do odparowania całej wody.

  4. Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez około 25 minut, następnie odcedzić.

  5. Do usmażonych pieczarek i papryki dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, soczewicę, czosnek niedźwiedzi, cząber i wymieszać.

  6. Tak przygotowany ryż przełożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

  7. Upieczony ryż opcjonalnie posypać startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń