Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryż zapiekany z soczewicą, pieczarkami i papryką, czyli pomysł na wegetariański obiad.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1925
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101751
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6188
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1925
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101751
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6188
Składniki
Soczewicę zalać letnią wodą i pozostawić na około 30 minut do namoczenia.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w dwóch szklankach wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli. Ryż należy zagotować na płycie grzewczej ustawionej na najwyższą moc, a następnie ustawić płytę na niską moc i gotować pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę, pilnując aby się nie przypalił.
Pieczarki i paprykę obrać, umyć i pokroić w dowolny sposób, następnie smażyć na około dwóch łyżkach oleju, aż do odparowania całej wody.
Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez około 25 minut, następnie odcedzić.
Do usmażonych pieczarek i papryki dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, soczewicę, czosnek niedźwiedzi, cząber i wymieszać.
Tak przygotowany ryż przełożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Upieczony ryż opcjonalnie posypać startym żółtym serem.