Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka serowa

Przepis dnia 2015-09-26
Zapiekanka serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16757

Dodano:

Odsłon: 55629

Typowe danie kuchni szwajcarskiej. W oryginalnym przepisie używa się sera Appenzeller, ale z powodzeniem można go zastąpić ementalerem

Składniki

  • 200 g makaronu drobnego ( ja uzyłem gnocchi )
  • sól
  • pieprz biały
  • 200 g sera ementaler
  • 3 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowałem makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Starłem ser na drobnej tarce. Cebule obrałem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Posiekałem natkę pietruszki. Odcedziłem makaron, wymieszałem z połową sera, przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Posypałem resztą sera, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Cebule podsmażyłem na maśle na złoty kolor, rozłożyłem na makaronie, skropiłem tłuszczem ze smażenia. Krótko zapiekałem, posypałem posiekaną natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń