Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostą zapiekankę serowo-ziemniaczaną urozmaiciliśmy plasterkami świeżego pomidora. To danie idealne na lekki obiad lub szybką kolację na ciepło, szczególnie gdy wykorzystasz wcześniej ugotowane ziemniaki. Dla wzbogacenia smaku dorzuć marchewkę, pieczarki lub różyczki kalafiora, a mięsożercy z pewnością nie pogardzą plasterkami szynki lub kawałkami piersi z kurczaka. Zapiekankę jedz samodzielnie, z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw lub piklami.
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 19
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18520
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7074
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30656
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 19
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18520
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7074
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30656
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach, po czym wystudź, obierz i pokrój na plasterki. Możesz użyć także ugotowanych ziemniaków z obiadu, jeśli nie były tłuczone. Cebulkę obierz i podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
Na dno wysmarowanej masłem ceramicznej foremki albo naczynia żaroodpornego ułóż pokrojone ziemniaki i posyp podsmażoną cebulką. Dodaj ulubione, suszone zioła. Sprawdzi się także odrobina zmielonych nasion kolendry. Dla uzyskania większej kremowości w smaku i konsystencji, rozsmaruj 2 łyżki serka ricotta lub śniadaniowego twarożku.
Na wierzchu zapiekanki ułóż pokrojone plasterki pomidora (możesz obrać ze skórki), następnie obficie posyp grubo startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Jeśli ser zbyt szybko się przypieka, zmniejsz temperaturę, przykryj brytfankę folią aluminiową lub zmień opcje piekarnika na pieczenie dolne.
Gotową zapiekankę serowo-ziemniaczaną wyjmij z pieca i od razu podawaj.