Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostą zapiekankę serowo-ziemniaczaną urozmaiciliśmy plasterkami świeżego pomidora. To danie idealne na lekki obiad lub szybką kolację na ciepło, szczególnie gdy wykorzystasz wcześniej ugotowane ziemniaki. Dla wzbogacenia smaku dorzuć marchewkę, pieczarki lub różyczki kalafiora, a mięsożercy z pewnością nie pogardzą plasterkami szynki lub kawałkami piersi z kurczaka. Zapiekankę jedz samodzielnie, z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw lub piklami.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 707
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3456
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 707
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3456
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4138
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 912
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach, po czym wystudź, obierz i pokrój na plasterki. Możesz użyć także ugotowanych ziemniaków z obiadu, jeśli nie były tłuczone. Cebulkę obierz i podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
Na dno wysmarowanej masłem ceramicznej foremki albo naczynia żaroodpornego ułóż pokrojone ziemniaki i posyp podsmażoną cebulką. Dodaj ulubione, suszone zioła. Sprawdzi się także odrobina zmielonych nasion kolendry. Dla uzyskania większej kremowości w smaku i konsystencji, rozsmaruj 2 łyżki serka ricotta lub śniadaniowego twarożku.
Na wierzchu zapiekanki ułóż pokrojone plasterki pomidora (możesz obrać ze skórki), następnie obficie posyp grubo startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Jeśli ser zbyt szybko się przypieka, zmniejsz temperaturę, przykryj brytfankę folią aluminiową lub zmień opcje piekarnika na pieczenie dolne.
Gotową zapiekankę serowo-ziemniaczaną wyjmij z pieca i od razu podawaj.