Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostą zapiekankę serowo-ziemniaczaną urozmaiciliśmy plasterkami świeżego pomidora. To danie idealne na lekki obiad lub szybką kolację na ciepło, szczególnie gdy wykorzystasz wcześniej ugotowane ziemniaki. Dla wzbogacenia smaku dorzuć marchewkę, pieczarki lub różyczki kalafiora, a mięsożercy z pewnością nie pogardzą plasterkami szynki lub kawałkami piersi z kurczaka. Zapiekankę jedz samodzielnie, z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw lub piklami.
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 324
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 254
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 183
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 761
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 324
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 254
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 183
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 761
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach, po czym wystudź, obierz i pokrój na plasterki. Możesz użyć także ugotowanych ziemniaków z obiadu, jeśli nie były tłuczone. Cebulkę obierz i podsmaż na maśle, aż się zarumieni.
Na dno wysmarowanej masłem ceramicznej foremki albo naczynia żaroodpornego ułóż pokrojone ziemniaki i posyp podsmażoną cebulką. Dodaj ulubione, suszone zioła. Sprawdzi się także odrobina zmielonych nasion kolendry. Dla uzyskania większej kremowości w smaku i konsystencji, rozsmaruj 2 łyżki serka ricotta lub śniadaniowego twarożku.
Na wierzchu zapiekanki ułóż pokrojone plasterki pomidora (możesz obrać ze skórki), następnie obficie posyp grubo startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Jeśli ser zbyt szybko się przypieka, zmniejsz temperaturę, przykryj brytfankę folią aluminiową lub zmień opcje piekarnika na pieczenie dolne.
Gotową zapiekankę serowo-ziemniaczaną wyjmij z pieca i od razu podawaj.