Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka szpinakowa to sycące danie główne dla całej rodziny. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każda osoba, nawet nie bardzo doświadczona w kuchni. Połączenie makaronu farfalle (kokardek) z kremowym sosem ze szpinaku i fety jest obłędnie pyszne. Przekonaj się, jak zrobić prostą zapiekankę szpinakową.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 96
Gdy tylko mąż przyniesie z ogrodu ten wiosenny rarytas, zawsze zmajstruję coś...
Odsłon: 18
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 111
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3796
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 424
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 295
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 96
Gdy tylko mąż przyniesie z ogrodu ten wiosenny rarytas, zawsze zmajstruję coś...
Odsłon: 18
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 111
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3796
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 424
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 295
Składniki
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Gdy warzywo będzie zezłocone, dorzuć też pokrojony w kostkę czosnek. Posól, przemieszaj i smaż kilka minut.
W międzyczasie ugotuj makaron farfalle według instrukcji producenta na opakowaniu (powinien być al dente). Odcedź.
Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaj mrożony szpinak. Gdy zacznie się rozmrażać, przykryj pokrywką i duś przez chwilę. Mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Po ok. 15 minutach szpinak powinien być gotowy - zdejmij go z ognia.
Wówczas ser feta pokrusz do miski i dodaj śmietanę. Wymieszaj do połączenia i przełóż na patelnię. Wymieszaj, żeby szpinak był idealnie kremowy. Dopraw pieprzem.
Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wyłóż połowę makaronu, na to masę szpinakową, a na wierzch - drugą połowę makaronu. Z wierzchu posyp startym serem żółtym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół) na ok. 30 minut. Na kilka minut przed podaniem zapiekanki szpinakowej, w rondelku podgrzej trochę passaty, która będzie podana w charakterze sosu.
Wyjmij zapiekankę szpinakową z piekarnika, wyłóż część na talerz i zalej odrobiną ciepłego sosu pomidorowego.