Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka szpinakowa to sycące danie główne dla całej rodziny. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każda osoba, nawet nie bardzo doświadczona w kuchni. Połączenie makaronu farfalle (kokardek) z kremowym sosem ze szpinaku i fety jest obłędnie pyszne. Przekonaj się, jak zrobić prostą zapiekankę szpinakową.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6161
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6161
Składniki
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Gdy warzywo będzie zezłocone, dorzuć też pokrojony w kostkę czosnek. Posól, przemieszaj i smaż kilka minut.
W międzyczasie ugotuj makaron farfalle według instrukcji producenta na opakowaniu (powinien być al dente). Odcedź.
Na patelnię z cebulą i czosnkiem dodaj mrożony szpinak. Gdy zacznie się rozmrażać, przykryj pokrywką i duś przez chwilę. Mieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Po ok. 15 minutach szpinak powinien być gotowy - zdejmij go z ognia.
Wówczas ser feta pokrusz do miski i dodaj śmietanę. Wymieszaj do połączenia i przełóż na patelnię. Wymieszaj, żeby szpinak był idealnie kremowy. Dopraw pieprzem.
Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wyłóż połowę makaronu, na to masę szpinakową, a na wierzch - drugą połowę makaronu. Z wierzchu posyp startym serem żółtym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół) na ok. 30 minut. Na kilka minut przed podaniem zapiekanki szpinakowej, w rondelku podgrzej trochę passaty, która będzie podana w charakterze sosu.
Wyjmij zapiekankę szpinakową z piekarnika, wyłóż część na talerz i zalej odrobiną ciepłego sosu pomidorowego.