Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki makaronowe zawsze cieszą domowników.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5447
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47920
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165765
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5447
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47920
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165765
Składniki
Na patelni podsmaża się posiekaną szynkę, gdy ta lekko się zrumieni dodaje się posiekany czosnek i gdy zacznie ładnie pachnieć dodaje się szpinak- może być mrożony, rozmrożony, świeży i odrobinę wody. Szpinak się doprawia solą, pieprzem i gałką. Makaron gotuje się do miękkości. W tym samym rondlu można potem przygotować sos serowy, na beszamelu( potem do beszamelu dodaje się starte sery. Lub używając serka topionego. Serek topiony jest świetnym emulgatorem, wystarczy go dodać do mleka np. roślinnego, rozpuścić i wtedy dodać starte sery do rozpuszczenia doprawić solą, pieprzem i gałką. Ugotowany makaron miesza się z sosem serowym. W foremce układa się warstwę makaronu, szpinak, plastry mozzarelli, znowu makaron. Piekłam 45 minut i pod koniec posypałam jeszcze paseczkami szynki. Większą zapiekankę można piec do zrumienienia.
Smacznego :)