Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki makaronowe zawsze cieszą domowników.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6173
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9117
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8660
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6173
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9117
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8660
Składniki
Na patelni podsmaża się posiekaną szynkę, gdy ta lekko się zrumieni dodaje się posiekany czosnek i gdy zacznie ładnie pachnieć dodaje się szpinak- może być mrożony, rozmrożony, świeży i odrobinę wody. Szpinak się doprawia solą, pieprzem i gałką. Makaron gotuje się do miękkości. W tym samym rondlu można potem przygotować sos serowy, na beszamelu( potem do beszamelu dodaje się starte sery. Lub używając serka topionego. Serek topiony jest świetnym emulgatorem, wystarczy go dodać do mleka np. roślinnego, rozpuścić i wtedy dodać starte sery do rozpuszczenia doprawić solą, pieprzem i gałką. Ugotowany makaron miesza się z sosem serowym. W foremce układa się warstwę makaronu, szpinak, plastry mozzarelli, znowu makaron. Piekłam 45 minut i pod koniec posypałam jeszcze paseczkami szynki. Większą zapiekankę można piec do zrumienienia.
Smacznego :)