Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki makaronowe zawsze cieszą domowników.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1573
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1573
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 311
Składniki
Na patelni podsmaża się posiekaną szynkę, gdy ta lekko się zrumieni dodaje się posiekany czosnek i gdy zacznie ładnie pachnieć dodaje się szpinak- może być mrożony, rozmrożony, świeży i odrobinę wody. Szpinak się doprawia solą, pieprzem i gałką. Makaron gotuje się do miękkości. W tym samym rondlu można potem przygotować sos serowy, na beszamelu( potem do beszamelu dodaje się starte sery. Lub używając serka topionego. Serek topiony jest świetnym emulgatorem, wystarczy go dodać do mleka np. roślinnego, rozpuścić i wtedy dodać starte sery do rozpuszczenia doprawić solą, pieprzem i gałką. Ugotowany makaron miesza się z sosem serowym. W foremce układa się warstwę makaronu, szpinak, plastry mozzarelli, znowu makaron. Piekłam 45 minut i pod koniec posypałam jeszcze paseczkami szynki. Większą zapiekankę można piec do zrumienienia.
Smacznego :)